Klimaatschaal MBO/HBO
Sinds september 2012 is er een speciale genormeerde versie van de Klimaatschaal voor het Middelbaar en Hoger Beroeps Onderwijs. Het is te gebruiken om het pedagogisch klimaat en de docentvaardigheden in een groep studenten in beeld te brengen. Het geeft informatie of alle studenten het gevoel hebben er in de groep ‘bij te horen’ en of er in de groep sprake is van uitsluiting of pestgedrag.
De gebruikersmogelijkheden van de Klimaatschaal binnen het MBO/HBO zijn gelijk aan de mogelijkheden binnen PO/VO. Doordat de vragen niet anoniem worden ingevuld, is het mogelijk om gericht te interveniëren bij zorgelijke scores. Het instrument helpt bij het analyseren van de pijnpunten in ‘ moeilijke klassen’ en bij het uitstippelen van een verbetertraject. Daarnaast is de Klimaatschaal een hulpmiddel om de docent van 360 graden feedback te voorzien op zijn of haar interpersoonlijke, pedagogische, didactische en organisatorische competenties. Dankzij de docentversie is de Klimaatschaal geschikt voor reflectie op de eigen vaardigheden. Het is tevens mogelijk om op schoolniveau analyses te maken met de Klimaatschaal.
Bij de Klimaatschaal is ook een handelingswijzer ontwikkeld. Wanneer de Klimaatschaal tot zorgelijke scores op één van de vier clusters leidt, is er de mogelijkheid deze te raadplegen. Er zitten instrumenten achter die gebruikt kunnen worden bij problemen in de klas. Het is belangrijk bij zorgelijke uitslagen actie te ondernemen om een bepaald cluster op een hoger niveau te brengen.
Praktische informatie
De Klimaatschaal MBO/HBO is een online instrument; studenten en docenten loggen met een unieke toegangscode in om de vragenlijst in te vullen. De resultaten worden tekstueel en grafisch weergegeven en de docent krijgt per cluster gerichte feedback. Zowel het genereren van individuele als groepsoverzichten is mogelijk. Voor dyslectische studenten en voor studenten met leesproblemen is er de mogelijkheid om de vragen voor te laten lezen.
Klik op “downloads” voor een voorbeeld van de studentvragenlijst voor het MBO/HBO, de docentversie, de handleiding voor de beheerder en de instructie voor docenten. Hier staan tevens staan enkele artikelen over het gebruik en de mogelijkheden van het instrument.